Uleiuri vegetale vs. uleiuri esentiale? Cum se folosesc si care sunt mai bune?

De multe ori am fost pusi in fata unei alegeri destul de complicate si nu prea am stiut ce sa luam: uleiuri vegetale sau uleiuri esentiale. Exista vreo diferenta intre ele? Cu siguranta, da. Unele se folosesc pentru uz intern, altele pentru uz extern, efectele observandu-se doar dupa o utilizare indelungata. Uleiurile vegetale provin din semintele si samburii plantelor, au proprietati curative si sunt utilizate pentru a dilua uleiurile esentiale.

Pe de alta parte, uleiurile esentiale rezulta in urma distilarii si provin din frunze sau coaja arborilor, radacini, alte parti care dau aroma respectivei plante. Proprietatile curative sunt date in special de uleiurile vegetale si de cantitatea prezenta in dilutie, asa ca sunt mai importante intr-un mix ulei vegetal, ulei esential. Proprietatile si aromele uleiurilor esentiale dispar rapid, in cel mult 24 de ore, in vreme ce uleiurile vegetale pot sa isi mentina aceste particularitati mai mult timp. Nu trebuie sa uitam si ca uleiuri esentiale se pot folosi in sedinte de aromaterapie, lucru ce nu se poate spune si despre cele vegetale-la ele depinde mult de continutul de substante si de tipul de ulei. Uleiurile vegetale sunt inodore, se pot pastra mai mult timp si sunt utilizate in special in procesele de diluare. Cateva exemple de uleiuri vegetale sunt: ulei de migdale, pentru ingrijirea mainilor, de avocado, pentru par si piele, de afine, pentru ten imbacsit.

La moda este si uleiul de jojoba, antiinflamator si foarte bun pentru eliberarea tensiunii musculare, dar si cel de alune, care e bun pentru oase, pentru masajul de recuperare. Obtinerea uleiurilor vegetale presupune un procedeu complex denumit presare la rece, extractul obtinut fiind plin de substante cu proprietati extraordinare, in stare pura. Absorbtia uleiurilor vegetale este rapida, actioneaza in profunzime, rezista la temperatura camerei peste 48 de ore, avand aceleasi proprietati.

Uleiurile esentiale au miros, se absorb mai greu si depind in mare masura de cele vegetale, pentru ca sunt concentrate si se vand in cantitati mai mici.