Tipuri de analizoare de gaze

Analizoarele de gaze arse pentru centrale termice variaza intre 2 si 4 senzori. Cei mai importanti doi senzori interschimbabii sunt cei de O2 si si CO-H2. Printre ceilalti senzori care mai pot fi adaugati se incadreaza de cele mai multe ori cei de NO, NO2 sau SO2.

Optiunile cu care acestea sunt dotate deobicei sunt :
- autotest
- inregistrare vocala
- dilutie CO-H2 -tiraj (autozero in flux de aer)
- senzori de presiune (aproximativ 3)
- ecran TFT Celelalte optiuni precum conectorii pentru termocupluri, capcana de condens care alarmeaza cand se atinge nivelul maxim, editarea si tiparirea unui contract de intretinere cu imprimanta incorporata sunt intalnite si dotate analizatoarelor in functie de calitatea acestora.

Masuratoriile facute cu analizoarele de gaze sunt cele de rutina si cele optionale. Cele optionale sunt cele de NO, SO2 si NO2. Cele de rutina sunt : masurarea temperaturii (Termoelement NiCr-Ni (tip K)), masurarea O2, masurarea CO, presiunea, resp. tiraj (element piezorezistiv cu compensarea interna a temperaturii ) , durata de masurare (cicluri scurte pana la max 60 de minute dupa care se face o recalibrare cu aer proaspat ), masurarea gazului (gazul este prelevat printr-un filtru si un separator de condens extern si condus printr-o pompa pentru gaz catre senzor), calibrarea senzorilor (dupa pornirea aparatului si a programului pentru masurare gaz are loc de regula o faza generala de calibrare, ce dureaza la functionare cu start-rece timp de 60 de secunde si la masuratorile repetate, respectiv in cascada, timp de 10 secunde - functionare restart ), protectie senzor CO (senzorul standard pentru CO cu compensarea dinamica H2 este protejat automat la atingerea limitei nominale de masurare (>4.000 ppm) printr-o pompa de spalare separata. Astfel se alimenteaza aer proaspat suficient din mediul ambiant acestui senzor. Reluarea automata a masuratorii are loc dupa scaderea valorilor sub pragul de 1.600 ppm. In timpul fazei active de spalare nu sunt influentate valorile ramase (in afara de CO)), prelevare gaz ( prelevarea gazului se realizeaza cu ajutorul unei sonde corespunaztoare acestui tip de interventie.

Analizoarele de gaze se impart in trei categorii, cele dedicate spatiilor rezidentiale, cele industriale si cele maritime. Analizoarele de gaze rezidentiale sunt concepute sa ajute la analizarea cu precizie a activitatii in cel mai bun mod posibil. Cu acestea se asigura mereu consumu valorilor maxime stricte, deoarece acestea sunt schimbate des si oamenii trebuie sa le respecte intru totul. Analizoarele de gaz dedicate industriei asigura posibilitatea fabricilor si a tuturor domeniilor industriale sa poata asigura o munca cat mai bine gandita, pentru a nu se afecta mai mult decat este nevoie mediul inconjurator. Cu aceste analizoare se supravegheaza gazele emise, sa mentine limita legala si se poate optimiza consumul daca este nevoie.

Analizoarele de gaze maritime ajuta de altfel la fel de mult ca cele din industrie la protejarea mediului, vorbind aici de mediul acvatic, unul dintre cele mai importante subiecte din zilele de astazi. In acest fel de constientizeaza necesitatea protectiei calitatii aerului si extinderea continua a flotei de comert international. In acest mod, tehnologia de masurare pentru analizoare portabile de gaze de ardere ia amploare si isi gaseste locul acum chiar si in domeniul maritim.