Cum se monteaza corect elementele sistemelor de alarma profesionale?

Ne-am cumparat un sistem de alarma, avem toate piesele, avem ceva cunostinte despre cum se monteaza, dar nu stim exact ordinea si ce trebuie sa avem grija. Montarea unui sistem de alarma nu este asa de grea daca tineti cont de niste reguli simple. Centrala alarmei, care este si cea mai importanta parte din sistem trebuie neaparat sa fie ferita de privirile hotilor, asa ca trebuie pusa intr-un loc cat mai greu de gasit, prin subsol, prin spatele unor rafturi, astfel incat, chiar in caz de efractie, hotii sa nu aiba cum sa dea de ea. De asemenea tot ce reprezinta cablu alarma 6x0.25 trebuie mascat cat mai bine si trebuie ascunde toate cablurile de legatura pentru a nu trezi suspiciuni.

Locul unde se pune centrala trebuie sa aiba o atmosfera lipsita de umezeala, sa nu fie nici cald, dar nici frig si sa nu existe posibilitatea de a cadea ceva peste ea sau a cadea ea insasi pe jos, riscand spargerea. De obicei se prinde de perete cu dibluri si i se asigura alimentare permanenta. In cazul tastaturii pentru comandarea centralei, ea trebuie sa fie foarte aproape de usa de acces in casa, dar se poate monta inca una si in alta zona din casa pentru ceea ce se numeste armare perimetrala si dezarmare rapida. Legatura dintre tastatura si centrala se face neaparat prin cablu alarma 6x0.25 cu sase fire. Senzorii se monteaza si ei in functie de nevoi, insa daca sunt prea multi este nevoie sa se aiba in vedere si sursa de alimentare suplimentara si modul de extensie. Langa centrala, in cazul comunicarii GPRS cu dispecerat monitorizare este nevoie de o sursa de alimentare in plus si, evident, un comunicator GPRS, comunicarea cu centrala facandu-se via cablu alarma 6x0.25 ecranat. La final se monteaza si detectorii de miscare cam la 2.5 metri de sol, miscarea fiind „simtita” de la opt sau noua metri, detectorii de geam spart, foarte utili cand exista acte de vandalizare ce incep prin spargerea geamului sau taierea lui, si barierele in infrarosu, pentru spatii inguste, culoare.

Usile si geamurile sunt proteja de contacti magnetici care declanseaza alarma cand nu mai fac contact. Ultimele se monteaza sirenele de exterior, pe peretii exteriori, si cele de interior, care au rolul sa sperie hotul si sa-l alunge.