Documentatia pentru formularul A1 pentru PFA

Persoanele fizice autorizate sunt persoane autorizate sa desfasoare orice activitate economica permisa de lege, folosind propria lor forta de munca. Vestea buna este ca, asa cum PFA-urile pot desfasura activitati individuale legal in Romania, in egala masura o pot face si in alte state membre ale Uniunii Europene, ramanand in continuare afiliati sistemului de asigurari sociale din Romania.

Cum este acest lucru posibil? Gratie formularului A1 - fostul formular european E 101 – care reglementeaza detasarea intr-un stat membru UE al unui angajat sau al unei persoane care desfasoara activitati independente dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene. Formularul A1 trebuie prezentat in orice moment, pe durata sederii in strainatate, in scop de munca, daca acesta este solicitat de catre autoritatile din tara respectiva, care sunt obligate sa il recunoasca. Este vorba despre un certificat care atesta ca o persoana plateste asigurari in tara de origine si de aceea nu mai este necesar sa plateasca asigurari in tara in care este detasat. In vederea obtinerii unui formular A1, o persoana care desfasoara activitati independente se poate adresa unei companii cum este XBT Trading, care poate oferi consultanta si intermediere in obtinerea formularului A1. Cotatiile de pret in acest sens sunt disponibile la http://www.xbt.ro.

Pe de alta parte, pentru cei care se incumeta sa tina piept birocratiei din Romania si hatisului legislativ pe cont propriu, actele necesare pentru obtinerea formularului A1 sunt urmatoarele: -certificatul de inregistrare pentru respectivul PFA - autorizatia de PFA -cartea de identitate a persoanei fizice autorizate -certificat de atestare fiscala al PFA-ului respectiv din care sa reiasa ca acesta nu are datorii la buget -adeverinta cu stagiul de cotizare realizat in ultimele 12 luni de catre respectiva persoana fizica autorizata -ultima situatie financiara a PFA-ului -certificatul constatator referitor la situatia PFA -contractul sau antecontractul incheiat intre PFA-ul in discutie si societatea din statul in care se are in vedere detasarea.