Skip to main content

Planul unui reportaj de calitate

Reportajele sunt cu siguranta cele mai des intalnite genuri ale presei care pot implica si o sumedenie de stiri Sebes, iar acestea pentru a fi facute bine, trebuie sa includa un plan in prealabil, unul bine pus la punct, mai ales daca vorbim despre un reportaj de amploare. Planul de reportaj trebuie sa atinga urmatoarele puncte: sa iti ordoneze logic ideile, sa fie o proiectie a celui mai bun mod in care informatia jurnalistului poate sa ajunga la ascultator, sa distribuie unitar si logic informatia astfel incat ea sa fie receptata in mod optim de ascultator, sa includa toate punctele de vedere care vor trebui prezentate in reportaj, sa faca inventarul celor mai importante informatii pe care va trebui sa le contina reportajul.

In plus atunci cand un jurnalist vrea sa faca un reportaj bun trebuie sa faca selectarea inserturilor sonore, daca vorbim despre reportajul de radio. Inserturile cuprind de regula: informatii esentiale; decizii; apeluri; acuzatii grave, dure; declaratii foarte importante; declaratii socante; declaratii contradictorii; declaratii amuzante; puncte de vedere; opinii; concluzii; marturii. Totusi Pentru constructia reportajului, reporterul are de parcurs patru etape principale, iar acestea sunt, in primul rand - alcatuirea planului de reportaj, asa cum am aratat mai sus. Daca ai timp documenteaza-te cat mai mult cu putinta asupra evenimentului la care urmeaza sa participi atunci cand vrei sa faci stiri Sebes, fii atent la utilizarea informatiilor „neoficiale” si a celor off the record, evita intoxicarile si verifica din doua surse informatiile pe care le obtii, foloseste documentarea pentru a cunoaste lucrurile in profunzime si nu neglija documentarea zilnica avan din vedere ca cel mai pretios serviciu de documentare este memoria si noteaza mereu corect numele.


Noteaza cu atentie functiile dar si cifrele exacte si foloseste-ti spiritul de observatie. Alegerea unghiului de abordare presupune multe risccuri. Uneori redactorul este cel care trebuie sa-l aleaga. Pierre Ganz de exemplu - numeste mai multe criterii dupa care se face alegerea unghiului de abordare iar acestea sunt: actualitatea, noutatea informatiei, faptele observate si elementele de care reporterul dispune si publicul caruia ii este destinat reportajul.

Popular posts from this blog

Documentatia pentru formularul A1 pentru PFA

Persoanele fizice autorizate sunt persoane autorizate sa desfasoare orice activitate economica permisa de lege, folosind propria lor forta de munca. Vestea buna este ca, asa cum PFA-urile pot desfasura activitati individuale legal in Romania, in egala masura o pot face si in alte state membre ale Uniunii Europene, ramanand in continuare afiliati sistemului de asigurari sociale din Romania. Cum este acest lucru posibil? Gratie formularului A1 - fostul formular european E 101 – care reglementeaza detasarea intr-un stat membru UE al unui angajat sau al unei persoane care desfasoara activitati independente dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene. Formularul A1 trebuie prezentat in orice moment, pe durata sederii in strainatate, in scop de munca, daca acesta este solicitat de catre autoritatile din tara respectiva, care sunt obligate sa il recunoasca. Este vorba despre un certificat care atesta ca o persoana plateste asigurari in tara de origine si de aceea nu mai este necesar sa pla

Cornuletele cu bomboane

Cornuletele cu bomboane de origine sud-americana care indulceste petrecaretii la diferite festivaluri au fost inventate in China. La inceput acestea erau facute in forma de taur si erau folosite in special la petrecerile de Anul Nou, pentru prosperitate in anul ce va urma. Cu mult timp dupa aceea, conceptul a fost preluat de spanioli si de italieni. Jocurile de carti, celebre in toata lumea, sunt de origine asiatica. In sec al IX lea,un membru al dinastiei Tang poseda primul set de carti.